Å være liten er OK

Å være liten er relativt. Jeg mener, det er klart at et frø er lite i seg selv, men i forhold til et atom blir frøet en kjempe.

Men når kan et menneske være liten?
En nyfødt baby er naturligvis liten i forhold til en voksen person, så la meg spørre på en annen måte: Når kan et voksent menneske være liten? Kanskje gir det mening å skille mellom fysisk liten, som at man blir liten ved siden av et stort fjell, og når man blir mentalt liten, som når noen undertrykker, sårer eller på andre måter får noen til å føle seg små.

Jeg vil hevde at når man ferdes på havet så blir man både fysisk og mentalt liten. Havet med sin enorme størrelse gjør deg fysisk liten, og med sin enorme kraft innbyr det også til ydmykhet og respekt fra oss som ferdes der. Derfor er det kanskje til og med klokt å innrømme at man blir liten, både fysisk og mentalt, når man omgås havet.

Jeg padler havkajakk. En liten farkost på snaue fem meter lengde og drøye 50 cm. bredde. Når jeg sitter i kajakken så sitter jeg faktisk med baken under vannskorpa. I havkajakk er det lett å føle seg liten, uten at det nødvendigvis er noe negativt. Med den nødvendige respekt for størrelsen og kraften i havet, men med gode kunnskapet og ferdigheter, lever man godt med litenheten sin på havet – i havkajakk. Man lærer seg alltid å overvurdere, aldri undervurdere, når man ferdes i havkajakk. Det skal bare den ene bølgen til, så forandres absolutt alt.

Men med den nødvendige respekten, og ydmykheten, kan livet i havkajakk, på havet, være fantastisk. Alltid nye bølger, annerledes lys, en sel, kanskje en havørn. Livet langs kysten har alt å by på. Og i Norge er vi forsynt med kanskje noen av de flotteste områdene for havkajakkpadling i verden. Mennesker fra overalt valfarter hit for å padle. Hva med deg? Har ikke du også alltid lurt på hvordan det ville være å gli stille gjennom vannet, bare drevet frem av egne padletak. Nyte solen som står opp, eller går ned. Se det rike fugle -og dyrelivet vi har i Norge fra et annet perspektiv, fra en annen fysisk vinkel. Bevege seg skånsomt gjennom naturen og kjenne at det er OK å være liten.

-M.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.