Løp som Eliten – for resten av oss

«Løp fortere ved å trene roligere», det er i i sin enkleste form det Claus Hechmann foreskriver i sin nye bok «Løb som Eliten – Bliv hurtigere på 5km, 10km, halvmaraton og maraton med Hechmann-metoden».

Utgangspunktet for Hechmann er følgende spørsmål: Hvordan har det seg at det knapt er satt danske mellom -og langdistanserekorder på -80, -90 og 2000-tallet? Svaret, om man ser bort fra konspirasjoner knyttet til doping, mener han å finne i at danske løpere på 80-tallet i stadig større grad begynte å trene «kondisjon» i stedenfor «utholdenhet».

Han skiller klart mellom de to ved at han ved «kondisjon» henviser til oksygen-opptaket (MaxO2) og «utholdenhet» viser til evnen til å yte en viss output ved å forbrenne fett. Hechmann har lydiard posternaturligvis ikke sugd dette fra eget bryst, men støtter seg derimot blant annet på all-time guru Arthur Lydiard (NZ). Lydiard var selvlært, men oppnådde i sin karriere fantastiske resultater både for seg selv og for de løperne han trente. I kort sa Lydiard: Tren din aerobe kapasitet før du øker din anerobe kapasitet. Med andre ord: Løp langt og rolig før du løper kort og raskt. Ikke helt det Prof. Ulrik Wisløff og hans miljø ved CERG prediker. Men, interessant nok, veldig i tråd med det som utholdenhetsmiljøet i Olympiatoppen har sagt i mange år. Hechmann viser da også til norske Olympiatoppen som et av verdens sterkeste fagmiljøer for utholdenhetstrening.

Det unike som Hechmann bringer til torgs i sin bok er fakta. Data fra mer enn 5000 blodprøver tatt over mange år dokumenterer hvordan man best kan trene opp sin evne til å levere høy output basert på fettforbrenning. Og resultatene er intet mindre enn imponerende – og inspirererende. Men det betyr også at jeg på mine rolige turer skal løpe så rolig som 7.10 min/km….. Det kommer til å kreve sin mann å løpe så rolig og stole på prosessen.

Men jeg er klar! Jeg er skadefri, og jeg skal gradvis jobbe meg tilbake til der jeg var på ca. 70-80 km i joggesko per uke.

Boken har også konkrete programmer for den viktige basis-trening perioden på ca. 12 uker, samt gode, løpe-relaterte styrke-øvelser. Jeg gleder meg! Jeg har ikke funnet boken til salgs i Norge, men den kom etter bare 3 dager da jeg bestilte den fra Saxo.com til den nette sum av kr. 190 (danske må vite).

-M.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.